”Lisää kyläaikuisia tarvitaan”

Useimmat nuoret arvostavat aikuisia, jotka välittävät. Kyläaikuiset on vapaaehtoistoimintaa, jossa aikuiset ovat läsnä siellä, missä nuoret liikkuvat, muun muassa Åminnen nuorisotansseissa, Maxmodansen-illoissa ja Vöyrin päivien tapahtumissa. 

– Sain kuulla Kyläaikuisista vanhempainkokouksessa ja kiinnostuin heti. Olen iloinen, että tulin mukaan auttamaan, Monica Rådman sanoo.

Kyläaikuisten tarkoituksena on luoda nuorille turvallinen ulkoympäristö. Monissa tapahtumissa järjestyksenvalvojien resurssit eivät siihen riitä, koska suuri osa nuorten illasta kuluu parkkipaikalla ja sen tuntumassa. Rådman oli kyläaikuisena paikalla Maxmodansen-illoissa ja yllättyi siitä, miten paljon nuoret arvostivat hänen läsnäoloaan.

– Oli oikein mukavaa nähdä, miten nuoret reagoivat. Monet tulivat varta vasten puhumaan meille ja pitivät hyvänä juttuna, että olimme siellä, hän kertoo.

Kyläaikuisen roolina on olla tanssitapahtumissa tavallinen ja turvallinen aikuinen. Kyläaikuinen ei ole poliisi, järjestyksenvalvoja eikä sosiaalityöntekijä. Tavoitteena on omalla läsnäololla vaikuttaa illan kulkuun rauhoittavasti.

– Mielestäni oli mainiota olla paikalla ylimääräisenä aikuisena eikä minään poliisina. Järjestyksenvalvojat tekivät omaa työtään ja me omaamme. Yhdistelmä oli oikein toimiva.

Kyläaikuisen on tärkeää kunnioittaa nuoria. Illan tapahtumista tai nuoren kertomista asioista ei juoruta.

– Nuorille läsnäolomme merkitsee paljon, ja me aikuiset opimme monia asioita nuorista ja heidän elämästään.

Parhaillaan haetaan vapaaehtoisia kesän tapahtumiin. Linkistä: Ilmoittatuminen kyläaikuiseksinäet, mihin tanssitapahtumiin tarvitaan yksi tai useampi aikuinen. Ilmoittautumisohjeet ovat sivun ylälaidassa.

– Olisi hyvä saada enemmän vapaaehtoisia, sillä nuoret ovat osoittaneet, että meitä tarvitaan. Tämä on mielestäni arvokasta, ja siksi aion auttaa tänäkin vuonna, Rådman sanoo.

Olemalla mukana luot nuorille turvallisemman illan. Liity Kyläaikuisten Facebook-ryhmään: https://www.facebook.com/groups/231032054294582/

Lisätietoa linkistä: Kyläaikuiset.

Kysymyksiin vastaavat:
Lina Nybjörk, Mustasaari, 050 465 0591, etsiva@mustasaari.fi
Kristoffer Nykopp, Maalahti, 045 341 1590, kristoffer.nykopp@maalahti.fi
Alf Wiklund, Vöyri, 06 382 1671, alf.wiklund@vora.fi