Talousarviosta toteutetaan vain 99 prosenttia

Mustasaaren kunnanhallitus päätti maanantai-illan kokouksessa (3.6.), että vuoden 2019 talousarviota ei toteuteta kokonaan. Yhtenä syynä tähän on verotuottojen väheneminen.

Mustasaaren verotuotot olivat toukokuussa korkeammat kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tämä on positiivista, mutta koska neljän ensimmäisen kuukauden verotuotot jäivät alle budjetoidun, se ei paranna kokonaiskuvaa.

– Juuri nyt näyttää siltä, että veroja kertyy 1,4 miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän tänä vuonna, sanoo talousjohtaja Rabbe Eklund.

Kun lisäksi osa lautakunnista ei todennäköisesti pysy talousarviossa, kunnanhallitus sai kokouksessaan tietää, että tilikauden tulos painuu 1,2 miljoonaa euroa miinukselle.

– Tämän johdosta kunnanhallitus katsoi järkevimmäksi, että talousarviosta toteutetaan vain 99 prosenttia, sanoo hallintojohtaja Linda Jakobsson-Pada.

Talousarvion toteuttaminen 99-prosenttisesti tarkoittaisi, että tilikauden tulos jäisi 1,2 miljoonan euron miinuksen sijaan 169 000 euroa miinukselle.

– Nyt lautakuntien täytyy yrittää pysyä näissä talousarviokehyksissä loppuvuoden. Se tulee olemaan rankkaa, etenkin suurille lautakunnille, kuten sivistyslautakunnalle ja sosiaalilautakunnalle, sanoo Eklund.

Kokouksessa ei keskusteltu kunnallisveron korotuksesta.

– Vielä on paljon epävarmuustekijöitä. Emme esimerkiksi tiedä mitään kuluvan vuoden valtionosuuksista. Valtionosuuksiin on todennäköisesti tulossa korotus vuodesta 2020, mutta sen määrää ei kukaan uskalla ennustaa. Toivottavasti meillä on jonkinlainen käsitys siitä juhannuksen tienoilla, sanoo Eklund.

Osayleiskaava pantiin pöydälle

Kunnanhallitus käsitteli myös Karperön–Singsbyn uutta osayleiskaavaa, joka mahdollistaa alueelle 460 uutta rakennusoikeutta ja noin 1 500 asukasta. Mutta asia pantiin pöydälle.

– Kunnanhallitus haluaa tietää, miten konsultti on laskenut mitoituksen eli kaavan rakennusoikeudet. Tästä keskustellaan vielä konsultin kanssa ja asia otetaan uudelleen käsiteltäväksi syksyllä, sanoo Jakobsson-Pada.