”Tietokoneiden uudelleenkäyttö on mahtava idea!”

Joulukuussa 2018 Mustasaaren kunta tarttui IT-tukihenkilö Roger Anderssonin johdolla tilaisuuteen ostaa käytettyjä tietokoneita. Smedsby-Böle skolan IT-tuutori Anette Hjerpe oli heti juonessa mukana.

-  Minusta idea oli aivan mahtava. Olimme jo muutenkin miettineet, että koulun kannettavat tietokoneet pitäisi vaihtaa. Rogerin ehdotus osui sopivaan väliin, Hjerpe kertoo.

Roger Andersson osti tietokoneet, asensi niihin tarvittavat ohjelmat ja toimitti laitteet koululle. Kaikki tapahtui parin viikon sisällä.

Hjerpe

Kuvateksti: IT-tuutori Anette Hjerpe kertoo koneista.

Ruotsalaisyritys Inrego ostaa käytettyjä tietokoneita ja myy ne edelleen uudelleen käytettäväksi.

-  Ympäristöstä huolehtiminen kiinnostaa yhä useampia. Mielestäni on erittäin positiivista, että Mustasaaren kaltaiset kunnat tekevät nyt tietoisesti päätöksiä, jotka hyödyttävät ympäristöä, Inregon liikealuepäällikkö Ulf Berglund toteaa.

Yritys ei myy uudelleen käytettäväksi pelkästään tietokoneita vaan myös tabletteja, kännyköitä ja muuta elektroniikkaa. Inrego on alan yhdeksänneksi suurin yritys Euroopassa. Viime vuonna se myi edelleen yli 300 000 käytettyä tietokonetta. Tämä pienensi asiakkaiden hiilijalanjälkeä 4,4 miljoonan hiilidioksidikilon verran, mikä vastaa 17 600 ruotsalaisasunnon lämmityskustannuksia vuodessa.

-  Käytettyjen tietokoneiden hankkiminen istuu täydellisesti koulun ympäristöajatteluun, Hjerpe sanoo ja uskoo, että muutkin koulut ottavat heistä esimerkkiä.  

-  Ruotsissa jo yli 700 koulua käyttää Inregon tuotteita, ja me kunnostamme ja myymme eteenpäin 25 000 tietokonetta kuukaudessa. Tästä näkyy, että tarvetta todella on. Siksi tähyilemmekin koko ajan uusia, potentiaalisia markkinoita, Berglund sanoo.

Mustasaaren kunnalle Inregosta voi tulla kiinnostava yhteistyökumppani. Uudelleenkäyttö on nimittäin tärkeä osa kiertotaloutta, jonka edelläkävijäksi kunta haluaa.

-  Uudelleenkäyttö on aina parempi ratkaisu kuin kierrätys. Näin toteaa VASEKin Göran Östberg, joka on Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö.

Olisiko Lintuvuori sopiva alue Inregon kaltaiselle yritykselle?

-  Ehdottomasti. Kun ihmiset ajattelevat kiertotaloutta, heiltä unohtuu usein sähkö- ja elektroniikkalaitteiden uudelleenkäyttö. Mutta kiertotalous koskee mitä suuremmassa määrin myös teknisiä laitteita. Lintuvuorella on erikokoisia tontteja eri tarkoituksiin, ja siellä on ehdottomasti tilaa Inregolle, jos yritys vain haluaa tulla tänne, Östberg sanoo.

Smedsby-Böle skolan käytetyillä tietokoneilla on kolmen vuoden takuu. Yhden tietokoneen hinnaksi tuli noin 300 euroa. Hjerpe yllättyi iloisesti ottaessaan vastaan tietokoneet.

- Emme oikein tienneet, mitä olimme saamassa. Mutta nyt, kun koneet ovat jo käytössä, voin kyllä sanoa, että emme olisi koskaan saaneet näin hyviä uusia tietokoneita samaan hintaan. Tietokoneiden suorituskyky on todella hyvä, Hjerpe sanoo.

Tietokoneet ovat päässeet myös 12-vuotiaan Agnes Ekströmin ja 14-vuotiaan Ben Byonan käyttöön. Heidänkin mielestään on kiva saada uudet tietokoneet. Parhaillaan oppilaat tekevät tehtäviä, jotka opettaja on jakanut heille Google Classroomin kautta.

Agnes

Kuvateksti: Agnes Ekströmin mielestä uudet koneet ovat mukavia. 

-  Tietokoneet olivat jo täällä, kun tulimme joululoman jälkeen kouluun. Olemme tehneet tietokoneilla historian ja ympäristöopin tehtäviä. Juuri nyt kirjoitan keksinnöistä, Ekström sanoo.

Mikä uusissa tietokoneissa on parasta?

-  Näppäimistö on ehjä, ja kosketushiiri on kevyempi käyttää, Ekström sanoo.

Mitä mieltä sinä Ben olet?

-  Ne ovat hyvässä kunnossa, tehoja riittää ja akku kestää pitkään. Vanhoissa tietokoneissa oli isommat näytöt, joten niistä näki paremmin, Byona sanoo.

Ben

Kuvateksti: Ben Byona keskittyy tehtävään.