Korsholm har just nu två volontärer

Kristina och Maria är volontärer vid Korsholms kommun. Men vem är de egentligen och varför kom de hit?
Så här svarar de själva.

Hej hej!

Jag heter Kristina och jag kommer från Litauen – grannlandet bakom Östersjön! Jag har alltid tyckt om de nordiska länderna på grund av deras natur, kultur och språk. För fyra år sedan reste jag till Finland för första gången. Jag deltog i ett ungdomsutbytesprogram och det var väldigt speciellt.

Jag var bara 17 år och resan, som var min första riktiga upplevelse utomlands, förändrade mitt liv. Jag blev mera självsäker, antog stora utmaningar och även om min vistelse bara varade en vecka så lärde jag mig så pass mycket om Finland och finländarna att jag började tycka mer och mer om detta land. Under min vistelse i Finland lärde jag mig om European Voluntary Service och sedan dess har jag velat delta i det.

Jag hade planer på att delta i EVS inom den närmaste framtiden men andra saker dök upp (universitet, ett jobb) och jag var tvungen att senarelägga mina planer. I somras lämnade jag Litauen och flyttade till Georgien för att hjälpa mina vänner förverkliga deras affärsidéer. Efter några veckor förstod jag att det stället inte var något för mig. Då hade jag två alternativ – att börja studera utomlands eller att delta i EVS. Jag tänkte att om jag börjar studera först, kan det vara för sent att göra frivilligarbete. Det kändes som nu eller aldrig och jag började hålla utkik efter möjligheter till EVS.

Jag valde Finland eftersom jag tycker att det finns så mycket mera att se och lära sig här, så många nya människor att träffa och så många minnen att skapa. Jag gör frivilligarbete här i Korsholms kommun genom att hjälpa till i kommunens eftisverksamhet, och det blir mera uppgifter över tid. Jag tror att det kommande året kommer att vara mycket mera speciellt än mitt föregående äventyr i Finland!

Kristina and Maria

Kristina (tv) och Maria ser sin vistelse i Finland och Korsholm som ett äventyr.

Hej, jag är Maria Bariain!

Jag kommer från Spanien och jag är 22 år. Nu bor jag i Smedsby, i centrum av Korsholm, eftersom jag deltar i European Voluntary Service.

I och med detta projekt lär jag mig mycket nytt och får ta del av nya upplevelser. Det är helt otroligt att jag har studerat fyra år för att bli lågstadielärare och nu kan jag göra arbetspraktik i en helt annan miljö. Jag hjälper till i klasserna i Smedsby-Böle skola och får lära mig om det finska skolsystemet, och jag hoppas att jag kan implementera det som jag lärt mig här i mitt hemland.

Jag jobbar också med flyktingar från Kongo och Syrien, och det är väldigt givande eftersom jag tror att jag lär mig mera av dem än vad de lär sig av mig! Jag gör också frivilligarbete i kommunens eftisverksamhet där jag tar hand om barnen och spelar med dem. Jag deltar också i International Club där vi till exempel diskuterar olika kulturer med ungdomar.

Jag deltar i många olika aktiviteter och alla dessa är otroligt roliga och intressanta! EVS är ett bra tillfälle om du vill lära dig mera om andra länder och kulturer, träffa nya människor och lära känna dig själv bättre. Naturligtvis är också utmaningar en del av EVS. Vintern här i Finland är på kommande och jag tror inte att jag är redo för den!