Bästa far- och morföräldrar

I spädbarnets mun växer det fram friska och hela mjölktänder och det är fullt möjligt att bevara dem i detta goda skick. Hålbildning i tänderna beror inte på någon dålig tandkvalitet utan är en smittosam sjukdom. Vid födseln har ett barn inga sådana bakterier, som orsakar hål. Bakterier av detta slag överförs om man smakar på maten med barnets sked, därför är det bra om barnet använder egna bestick. Nappen skall också rengöras endast under rinnande vatten

Ett litet barn behöver hjälp av en vuxen vid tandborstningen. Om barnet övernattar hos sina far- eller morföräldrar bör det också där ha en egen tandborste och mugg. Med tanke på tändernas hälsa är det viktigt med regelbundna måltider, eftersom ständigt småätande orsakar hål i tänderna. Vi rekommenderar mjölk som måltidsdryck medan vatten är bra för att släcka törsten. Saft och läskedrycker sparas för festliga tillfällen.

Ett barn under två år skall inte alls äta godis på grund av de färg- och tillsatsämnen som godiset innehåller. Även äldre barns eventuella godisätande är det skäl att förlägga till en viss bestämd tidpunkt under veckan, då också förlagd till efter en måltid. I stället för sötsaker som innehåller socker rekommenderar vi sådana produkter som sötats med enbart xylitol, eftersom dessa stimulerar salivavsöndringen och hejdar syrabildningen i munnen efter att man ätit. Ju mer xylitol produkten innehåller, desto bättre skyddar den tänderna. Barn kan vänja sig vid goda vanor redan från späda år. Bjud på produkter sötade med enbart xylitol även hos mormor! När ni hälsar på hos ett barnbarn, lämna bort godiset och ta med något läsbart eller hobbymaterial som ni kan pyssla med tillsammans med barnet.

Glada stunder tillsammans med barnbarnen! önskar vi på munvården