Erosion

Erosion innebär att syror löser upp den hårda tandvävnaden, tandemaljen. Syror hamnar i munnen genom kost, sura uppstötningar eller ibland genom inandningsluften. Erosion kännetecknas vanligtvis av en förändring i de övre framtänderna i form av en matt yta och knölarna på de bakre kindtänderna kan slitas ner till gropar. Långt framskriden erosion kan orsaka gropar längst ut på tänderna, förtunning och sprickor i tänderna, vilket leder till att det ilar i tänderna och att de blir ömtåliga för kyla.

Vad beror erosion på?
Frekvent användning av läskedrycker, juice, light-, sport- och energidrycker är den vanligaste orsaken till erosion. Erosion förekommer också flerdubbelt oftare hos personer som följer en vegetarisk diet än hos dem som följer en normal diet. Halsbränna, sura uppstötningar orsakade av besvär i övre delen av magen eller kräkningar gör också att förhållandena i munnen blir sura och det uppstår erosion. Minskad salivutsöndring kan vara en faktor som gör munnen mottaglig för erosion, eftersom saliv neutraliserar syrorna i munnen.

Anvisningar till patienter med erosion (källa: Therapia Odontologica, 2006)

1. Om du äter sura frukter och bär, ät dem i samband med en måltid. Samma gäller produkter som innehåller ättika och sura drycker.

2. Tugga frukter istället för att dricka fruktsaft. Välj helst frukter med så låg surhetsgrad som möjligt (t.ex. banan) och undvik frekvent intag av citrusfrukter.

3. Lägg inte till sötningsmedel i frukter och bär.

4. Borsta inte tänderna direkt efter det att du ätit någonting surt (emaljen slits bara ner ytterligare), vänta en halvtimme. Avsluta måltiden med ett neutraliserande födoämne, drick, t.ex. ett glas mjölk eller ät en ostbit.

5. Undvik kraftigt polerande tandkrämer och medelhårda/hårda tandborstar. Använd fluor enligt tandläkarens anvisningar.