Vuxna och munhälsovård

Vuxna behöver vanligtvis inte gå på granskning varje år. Under det första besöket görs en vårdplan, i vilken även följande granskningsintervall fastställs individuellt.

Vanliga förekommande problem:

  • Gingivit: (blödande tandkött) är tandköttsinflammation som uppstår på grund av plack. Gingivit kan märkas i form av rodnad, svullnad och blödning i tandköttetet. I bakteriebeläggningen, m.a.o. placket, t.ex. av bristande borstning lever bakterierna och ger tandköttsinflammation. Tandsten är en hårdnad beläggning som bildas av plack och mineraler. Tandsten som finns under tandköttet är svårt att upptäcka på egen hand, den kan förorsaka kronisk tandköttsinflammation och förstöra den stödjande vävnad som håller fast en tand. Efter att tandsten redan har bildats går det inte längre att få bort den med egna konster utan man behöver få hjälp av en tandläkare eller munhygienist.
  • Muntorrhet: Saliven är tändernas bästa vän. Den hjälper till att skydda dina tänder och kan dessutom reparera ytliga skador. Den som lider av muntorrhet löper därför större risk att få hål i tänderna, karies, och av svampinfektion i munnen. Oftast är muntorrheten en biverkning av mediciner, även en del sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen. Om du behöver dricka eller fukta munnen använd vanligt vatten. Söta drycker bör undvikas eftersom de skadar tänderna. När man tuggar ökar salivproduktionen. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Xylitoltuggummi kan också hjälpa. Mun och tänders inflammationer kan kopplas t.ex. till hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

 Länkar:

Munhälsa (Suomen hammaslääkäriliitto)

Tips och råd

Hur borsta tänderna?