Aikuisten suun terveydenhuolto

Aikuisten ei tavallisesti tarvitse käydä tarkastuksessa joka vuosi. Ensimmäisen käynnin aikana tehdään hoitosuunnitelma, jossa seuraava tarkastusväli vahvistetaan yksilöllisesti.

Tavallisia ongelmia:

  • Ientulehdus (vuotavat ikenet) on plakin vuoksi syntyvä tulehdus, joka ilmenee ienten punoituksena, turvotuksena ja verenvuotona. Esimerkiksi hampaiden pesemisen laiminlyömisen vuoksi bakteeripeitteessä (plakissa) elää bakteereja, jotka aiheuttavat ientulehduksen. Hammaskivi on kovettunutta peitettä, joka muodostuu plakista ja mineraaleista. Hammaskiveä on ikenien alla, ja sitä on vaikea itse havaita. Se voi aiheuttaa kroonisen ientulehduksen ja tuhota tukikudoksen, joka pitää hampaat paikoillaan. Jo syntynyttä hammaskiveä ei saa pois kotikonstein, vaan siihen tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin apua.
  • Kuiva suu: Sylki on hampaiden paras ystävä. Se auttaa suojelemaan hampaita ja voi lisäksi korjata pinnallisia vaurioita. Kuivasta suusta kärsivällä on siksi suurempi riski saada reikiä, kariesta, hampaisiin ja sienitulehduksia suuhun. Useimmiten suun kuivuus on lääkkeiden sivuvaikutus ja myös jotkin sairaudet aiheuttavat suun kuivumista. Suun kostutukseen on hyvä käyttää tavallista vettä. Makeita juomia pitäisi välttää, sillä ne vahingoittavat hampaita. Pureskellessa syljentuotanto lisääntyy. Siksi on hyvä syödä ruokaa, jossa on paljon pureskeltavaa, kuten porkkanoita. Xylitolipurukumista voi myös olla apua. Suun ja hampaiden tulehduksilla on myös yhteys esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.

 Linkit:

Suun terveys (Suomen hammaslääkäriliitto)

Miten hampaat harjataan?