Hammaseroosio

Eroosiolla tarkoitetaan happojen aiheuttamaa kovan hammaskudoksen liukenemista. Happoja tulee suuhun ravinnosta, happamista röyhtäisyistä tai joskus hengitysilman kautta. Eroosio näkyy tavallisimmin yläetuhampaiden pinnalla mattapintaisena muutoksena ja takahampaiden nystermät voivat kulua kuopalle. Pitkälle edetessään eroosio voi aiheuttaa hampaan kärkiin kuoppia, ohenemista ja hampaan lohkeamia, mikä aiheuttaa hampaisiin vihlomista ja kylmänarkuutta.

Mistä eroosio johtuu?

Virvoitusjuomien, tuoremehujen, light-, urheilu- ja energiajuomien tiheä käyttö on tavallisin eroosion aiheuttaja. Kasvisruokavaliota käyttävillä eroosioita esiintyy moninkertaisesti tavanomaiseen ruokavalioon verrattuna. Närästys, ylävatsavaivojen aiheuttamat happamat röyhtäilyt tai oksentelu muuttavat myös suun olosuhteita happamaksi ja aiheuttavat eroosioita. Altistavana tekijänä eroosiossa voi olla alentunut syljeneritys, sillä sylki neutralisoi suun happoja.

Ohjeita eroosiopotilaille (lähde: Therapia Odontologica, 2006)

1. Jos syöt happamia hedelmiä ja marjoja, syö ne ruokailun yhteydessä. Sama koskee etikkaa sisältäviä tuotteita ja happamia juomia.

2. Syö pureskeltavia hedelmiä hedelmämehujen sijasta. Valitse mieluiten vähiten hapan hedelmälaji (esim. banaani), ja vältä sitrushedelmien runsasta käyttöä.

3. Älä lisää makeutusaineita hedelmiin ja marjoihin.

4. Älä harjaa hampaitasi heti happaman nauttimisen jälkeen (kiille kuluu vain lisää). Lopeta ateria jollakin neutralisoivalla ruoka-aineella, juo esim. lasi maitoa tai syö pala juustoa.

5. Vältä voimakkaasti hankaavien tahnojen ja puolikovan/kovan hammasharjan käyttöä. Käytä fluoria hammaslääkärin ohjeiden mukaan.