Hyvät isovanhemmat

Pikkulapsen suuhun kasvaa terveet ja ehjät maitohampaat, ja ne on mahdollista säilyttää hyvässä kunnossa. Reikien muodostuminen hampaisiin ei johdu huonosta hammaslaadusta vaan tarttuvasta sairaudesta. Lapsella ei ole syntyessään sellaisia bakteereja, jotka aiheuttavat reikiä. Sellaiset bakteerit siirtyvät, kun maistetaan ruokaa lapsen lusikalla, siksi lapsen on hyvä käyttää omia aterimia. Tutti puhdistetaan myös vain juoksevalla vedellä.

Pieni lapsi tarvitsee aikuisen apua hampaiden harjaamisessa. Jos lapsi on yötä isovanhempien luona, hänellä pitää olla myös siellä oma hammasharja ja -muki. Hampaiden terveyden kannalta on tärkeää syödä säännölliset ateriat, koska jatkuva makean napostelu aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Suosittelemme ruokajuomaksi maitoa, kun taas vesi sammuttaa janon parhaiten. Mehu ja virvoitusjuomat säästetään juhlahetkiin.

Alle kaksivuotiaan lapsen ei pitäisi syödä lainkaan makeisia niiden sisältämien väri- ja lisäaineiden vuoksi. Myös vanhempien lasten makeisten syöntiä on syytä rajoittaa tiettyyn kertaan viikossa ja silloinkin aterian jälkeen. Sokeria sisältävien makeisten sijaan suosittelemme tuotteita, jotka on makeutettu yksinomaan ksylitolilla, koska ne lisäävät syljeneritystä ja estävät happojen muodostumisen suussa syömisen jälkeen. Mitä enemmän ksylitolia tuote sisältää, sitä paremmin se suojaa hampaita. Lapset voivat tottua hyville tavoille jo hyvin pieninä. Tarjoa mummolassa vain ksylitolilla makeutettuja tuotteita! Kun käytte lastenlastenne luona, unohtakaa makeiset ja ottakaa mukaan jotain luettavaa tai askartelumateriaalia, niin voitte puuhata yhdessä lasten kanssa.

Iloisia hetkiä lastenlasten kanssa! toivottaa hammashoitolan väki