Itsehoidon aakkoset

Hampaiden harjaus – tapa ja tarkkuus
Harjaa hampaat huolellisesti puhtaiksi sekä aamulla että illalla. Käytä perushammastahnaa, joka sisältää fluoria. Fluorihammastahna on tärkein hampaiden reikiintymistä ehkäisevä tekijä, sillä fluori vahvistaa hampaita happohyökkkäystä vastaan. Älä unohda hammasvälien puhdistusta. Hampaiden huolellinen puhdistus pitää myös ikenet terveinä! Sähköhammasharjalla saa puhdistettua hampaat tehokkaammin kuin tavallisella hammasharjalla.

Ravinto ja suun terveys
Terveellinen, vaihteleva ravinto, joka antaa hampaille pureskeltavaa, on parasta hampaille. Joka kerta kun laitat jotain suuhusi, bakteerit aiheuttavat happohyökkäyksen, ja silloin bakteeripeitteen alta irtoaa hiukan kiillettä. Happohyökkäysten välillä sylki neutralisoi happoja ja korjaa kiilteeseen syntyneitä vaurioita, mutta se vie kolme tuntia. Jos syöt useammin hammaskiillettä irtoaa päivä päivältä enemmän ja silloin syntyy reikiä. Hampaat selviävät viidestä ateriasta päivässä, eli aamiaisesta, lounaasta, välipalasta, päivällisestä ja iltapalasta. Terveellisiä välipaloja, joilla jaksat pidempään, ovat hedelmät ja kasvikset, täysjyvä- ja maitotuotteet.

Aterian jälkeen suosittelemme käyttämään täysksylitolituotteita, koska ne vahvistavat syljen suojaavia ominaisuuksia. Sokeripitoinen purtava aiheuttaa verensokerin vaihteluja, mikä väsyttää piristämisen sijaan. Naposteleminen vie ruokahalun, ja tärkeät ravintoaineet jäävät saamatta. Paljon sokeria ja rasvaa sisältävä ruoka johtaa ylipainoon, mikä lisää korkean verenpaineen ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Sokeria sisältävä välipala tekee hampaiden pinnalla olevasta bakteeripeitteestä paksumman, ja silloin sylki tarvitsee lisäaikaa hampaiden korjaamiseen. Hampaisiin syntyy reikiä juuri niihin paikkoihin, joita ei ole saatu puhdistettua.

Ksylitoli
Ksylitolimakeiset ovat suositeltavia ja sopivat lähes kaikille. Ksylitolipurkka tai -pastilli ruokailun ja välipalan jälkeen keskeyttää happohyökkäyksen ja ehkäisee näin hampaiden reikiintymistä. Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta!

Pidä huolta hampaistasi!