Odottavan perheen suun terveydenhuolto

Ensimmäistä lastaan odottava perhe voi tilata ajan yhteiseen maksuttomaan neuvontakäyntiin suuhygienistin luo. Käynti ei ole kliininen tarkastus vaan hoitotarve arvioidaan keskustelun pohjalta. Suuhygienisti antaa jokaiselle perheelle yksilölliset ohjeet hyvään suuhygieniaan ja ehkäisevään suun terveydenhuoltoon.

Odottavien vanhempien tulisi käydä säännöllisesti suun terveystarkastuksissa. Jos edellisestä suun terveystarkastuksesta on kulunut pitkä aika tai keskustelussa käy ilmi hoitotarve, kehotetaan vanhempia ottamaan yhteyttä ja varaamaan aika suun terveystarkastukseen. Tarkastus on maksullinen.

Lapsen suun terveyttä ajatellen on erityisen tärkeää, että vanhempien hampaat ovat puhtaat eikä niissä ole kariesta. Hammaskaries on tarttuva sairaus, joka leviää syljen kautta. Hampaiden pinnoilla on bakteereja, jotka yhdessä sokerin kanssa muodostavat happoja, jotka aikaa myöten aiheuttavat kariesta hampaisiin.

Tukikudossairauksia aiheuttavat bakteerit ovat myös tarttuvia. Vastasyntyneen suuontelossa ei ole mitään näistä bakteereista, mutta lähes kaikilla aikuisilla niitä on. Nämä bakteerit tarttuvat helposti alle kolmivuotiaisiin lapsiin, ja bakteerit jäävät suuonteloon ja lisääntyvät helposti, jos lapsi saa sokeripitoisia aterioita useampia kertoja päivässä. Mitä aikaisemmin lapsi saa tartunnan, sitä suurempi on karieksen riski lapsen hampaille.

Jos vanhemmat käyttävät säännöllisesti ksylitolituotteita 3–5 kertaa päivässä, pienenee lapsen riski saada bakteeritartunta. Tartuntariski pienenee, jos vanhemmat käyttävät ksylitolituotteita siitä, kun lapsi on 3 kuukauden ikäinen siihen, että hän on kolmen vuoden vanha. Säännöllinen ksylitolin käyttö on hyvä pohja hyvälle suun terveydelle jatkossa.

Pidä huolta hampaistasi

  • Tärkeintä on harjata hampaat kaksi kertaa päivässä pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla.
  • Käytä janojuomana vettä.
  • Syö säännöllisesti terveellisiä aterioita ja välipaloja.
  • Sokeripitoiset tuotteet pitäisi keskittää kertaan tai kahteen viikossa.
  • Käytä ksylitolituotteita 3–5 kertaa päivässä aterioiden jälkeen, sillä se vähentää kariesta sinulla ja lapsellasi.