Apuvälineet

Apuvälinelainaamon toiminta Mustasaaren terveyskeskuksessa

Apuvälinepalvelu on lakisääteistä toimintaa, joka takaa perusapuvälineiden saannin kuntalaisille, silloin kun heidän fyysinen toimintakykynsä on alentunut jonkin sairauden, vamman tai muun syyn takia.

Perusapuvälineisiin kuuluu:
Liikkumisen apuvälineet: Kävelykepit, kyynärsauvat, rollaattorit ja standardimalliset pyörätuolit.
Siirtymisen apuvälineet: Kääntölevyt, liukulaudat ja nostovyöt.
Henkilökohtaisen hygienian hoidon apuvälineet: Suihkutuolit, wc-korotukset, vapaasti seisovat wc-korotukset ja alusastiat.
Pukeutumisen apuvälineet: Sukanvetolaite ja tarttumapihdit.
Ympäristön apuvälineet: korotustyynyt, lonkkatyynyt, sängynjalkojen korottajat, nousutuet sänkyihin, tukikahvat seiniin, liukulakanat, nostolakanat ja asentotyynyt.

Jokaisella sairaanhoitopiirillä on omat periaatteensa erikoisapuvälineiden myöntämiselle. Apuvälineiden saamisen edellytyksenä on lääkärin toteama sairauden tai vamman aiheuttama apuvälineen tarve. Potilas voi saada erikoisapuvälineet asuinkunnan apuvälinepalvelusta tai erikoissairaanhoidosta riippuen siitä, mikä on potilaan hoitotaho. Näiden apuvälineiden saantiin tarvitaan myös lääkärin, fysioterapeutin tai kuntoutuslaitosten arvio ja suositus.

Erikoisapuvälineisiin kuuluu:
Sairaalasängyt, sähkötoimiset potilasnostimet, nollapainepatja ja -tyynyt. Henkilökohtaiset pyörätuolit.

Erikoiskengät, pohjalliset, ortoosit ja muut tuet: Näihin palveluihin potilaalle kirjoitetaan maksusitoumus, ja potilas itse ottaa yhteyttä apuvälinetoimittajaan.

Apuvälinelainaamo on auki Mustasaaressa ma–pe klo 12–14. Oravaisissa sopimuksen mukaan

Puhelinaika: ma–pe klo 10–11, puh. 327 7530