Seulontatutkimukset

Papakoe
Papakokeita tekee perhesuunnitteluneuvola Mustasaaren terveyskeskuksessa ja äitiysneuvola Oravaisten–Vöyri–Maksamaan terveyskeskuksessa.

Kaikki 30–60-vuotiaat naiset, jotka asuvat Mustasaaressa ja kaikki 25–65-vuotiaat naiset, jotka asuvat Oravaisten–Vöyri–Maksamaan alueella, kutsutaan kirjeitse papakokeeseen viiden vuoden välein.

Kokeiden tulokset ilmoitetaan postitse.

Kohdunkaulan syöpä on naisten toiseksi yleisin syöpä maailmanlaajuisesti. Kohdunkaulan syöpä kehittyy usein hyvin hitaasti. Nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat naisetkin voivat sairastua siihen. Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan havaita seulonnoissa ja hoitaa ennen varsinaisen syövän puhkeamista. Merkittävin yksittäinen syy kohdunkaulan syövän esiintymiseen on sukupuolisessa kanssakäymisessä tarttuva papilloomavirus. Nykyisin on olemassa rokote papilloomavirusta vastaan. Lisätietoa: www.rokote.fi

Kohdunkaulassa kehittyvä syöpä voi olla täysin oireeton. Vaikka suuri osa seulonnoissa havaituista muutoksista ovat vaarattomia ja itsestään paranevia, todetaan paljon myös esiasteille ja syövälle tyypillisiä muutoksia. Seulonnassa etsitään ensisijaisesti esiasteita, jotka viittaavat syöpään. Järjestettyihin seulontoihin osallistumisen on todettu olevan tehokkain menetelmä välttää kohdunkaulan syöpä. Seulontakäynnillä hoitaja ottaa irtosolunäytteen emättimestä, kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä. Muutaman päivän ajan näytteenoton jälkeen saattaa esiintyä tiputteluvuotoa.

Mammografia
Mustasaaren lakisääteiset mammografiaseulonnat on tehty Terveystalossa, Pitkäkatu 28–30 (Tammipiha) 1.1.2012 alkaen. Oravaisten–Vöyri–Maksamaan alueella mammografiaseulonnat tehdään terveyskeskuksessa.

Seulonnan tulokset ilmoitetaan postitse.

Seulonnat Suomessa
Suomessa on tehty valtakunnallisia mammografiaan perustuvia rintasyöpäseulontoja vuodesta 1987. Valtakunnallinen seulonta on kohdistettu lähinnä 50–59-vuotiaisiin naisiin, jotka kutsutaan seulontatutkimuksiin kahden vuoden välein. Seulonnan herkkyyden ja tarkkuuden on oltava hyvä. Seulonnan kautta pitäisi löytyä rintasyövän riskiryhmään kuuluvat, jotta heidät voidaan lähettää jatkotutkimuksiin ja mahdolliseen leikkaukseen. On syytä välttää turhaa huolta ja pelkoa terveiden naisten keskuudessa. Lähde: Suomen Terveystutkimus Oy.