Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tiedottaa 27.3.2020
Tarkistukset terveydenhoitajalla ja lääkärillä jatkuvat toistaiseksi. Tarkistukset tehdään riippuen resursseista. Oppilas/ omainen tavoitellaan aina ennen ajan varausta ja ilmoituksia tarkistuksiin voi tullaa lyhyellä varoitus ajalla.
Mikäli tarve tulee olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan, tavoitatte hänet normaalin tapaan puhelimella, puhelimen kautta sovitaan tarvittaessa tapaamisesta.
Tartuntariskin pienentämiseksi on tärkeää, että kaikki, joilla on flunssan oireita, pysyvät kotona. Käynnille tulee vain oppilas ja yksi omainen tarvittaessa.

Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastuksia, pitää luentoja terveellisistä elämäntavoista ja on tarvittaessa oppilaiden tavoitettavissa koulupäivän aikana. Kouluterveydenhoitaja toimii myös linkkinä koulun, kodin ja muiden tahojen välillä. Kouluterveydenhoitajan kanssa voi puhua sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Vanhemmat ja oppilaat voivat ottaa yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan puhelinaikana ja kysyä neuvoja.

Sepänkylän koulukeskuksen terveysasemalla järjestetään koululääkärin terveystarkastuksia viikoittain ja mahdollisuuksien mukaan myös muita tarkastuksia. Alakoulujen koululääkärinä toimii oman terveysaseman lääkäri. Alakouluissa ei ole säännöllistä lääkärinvastaanottoa. Jos sairaanhoito edellyttää lääkärikäyntiä, oppilaan on mentävä terveyskeskukseen. Koululääkärille varataan aika aina kouluterveydenhoitajan kautta.

1., 5. ja 8. (9.) luokalla järjestetään laajat terveystarkastukset terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti. Oppilaalla on silloin ensin aika kouluterveydenhoitajalle ja sen jälkeen lääkärille. Toivomme, että lääkärintarkastuksessa on läsnä ainakin yksi huoltaja.

Esitietolomakkeet kouluterveydenhuollon laajoihin terveystarkastuksiin 1., 5. ja 8. luokalla 

Jos tunnet itsesi sairaaksi aamulla, on parasta jäädä kotiin. Jos tarvitset kiireellistä lääkärinhoitoa, voit ottaa suoraan kotoa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen tai sairaanhoidon neuvontaan.

Tavallisimmat infektiotaudit

Hammashoito
Ajanvaraus terveyskeskuksen hammashoitolan kautta tai suoraan hammaslääkäreiltä.

Kouluterveydenhoitajien puhelinajat:
Mustasaaren koulut
Vöyrin koulut

Neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä lasten ja nuorten ehkäisevän suun terveydenhuollon toimintaohjelma 2019–2022

6-vuotiaan terveystarkastus
6-vuotiaiden terveystarkastukset siirtyivät lastenneuvolalta kouluterveydenhuollolle 1.8.2018. 6-vuotisterveystarkastus vastaa tarkastusta, joka tehtiin ennen neuvolassa, mutta lapsi on nyt siirtynyt kouluterveydenhuollon asiakkaaksi. Osittain tämä johtuu suunnitellusta sote- ja maakuntauudistuksesta (SOTE/LAPE), osittain siitä, että koulukypsyystestit tekee koulupsykologi, minkä vuoksi on luontevaa, että 6-vuotiaat kuuluvat kouluterveydenhuollon piiriin. 6-vuotiaat saavat kutsun terveystarkastukseen syntymäkuukauden mukaan.